Wilde Wad Oesters

Wilde Wadoesters

De wilde oesters worden door ambachtelijke Wadvissers met de hand geraapt op wilde oesterbanken in de Waddenzee. Het zijn Japanse oesters (Crassostrea gigas), een soort die wereldwijd veel wordt gekweekt. In Frankrijk wordt de soort ‘Creuse’ genoemd. De oesters zijn rond 1980 in de Waddenzee terechtgekomen. Daarna zijn verspreid over het Wad grote oesterbanken ontstaan. Bij laag water vallen de oesterbanken droog en kunnen de vissers oesters rapen. Aan wal worden ze schoongemaakt en ingepakt.

Pure smaak van het Wad

De Waddenzee is een bijzonder gebied. Het zoute water van de Noordzee en het zoete water van Rijn en Eems vloeien samen in de door Waddeneilanden beschutte kustzee. De rijkdom aan plankton is voedsel voor o.a. mosselen, kokkels, alikruiken, en oesters die in en op de Wadbodem leven. Bij laag water eten vogels op de Wadplaten kokkels en mosselen terwijl vissers op de oesterbanken Wilde Waddenoesters rapen. De oesters hebben stevig vlees met de pure smaak van het Wad: ziltig zoet, vol en rond.

Eten wat het Wad schaft

De kleine kustvisserij is zo oud als de Waddenzee zelf, maar heeft steeds minder toekomstperspectief. Menselijke ingrepen zoals dammen en dijken en natuurlijke schommelingen veranderen het Wad. Ambachtelijke kustvissers moeten zich daarom aanpassen. Wilde Wadoesters hebben de natuurlijke smaak van dit prachtige natuurgebied. En dankzij goed milieubeheer en wekelijkse sanitaire controles is de gezondheid gegarandeerd. U helpt de vissers door ervan te genieten.

Wilde Wad Oesters zijn verkrijgbaar bij:

Visafslag Hollands Noorden
Locatie Hen Helder tijdens de veiling op vrijdag

Hollandse visveiling IJmuiden
op woensdag op de veiling

De KWEKER levensmiddelengroothandel BV.
Postbus 59345
1040 KH Amsterdam
+31 )0)20 606 36 06
info@kweker.nl

‘t Ailand Lauwersoog
Haven 49
9976 VN Lauwersoog
0519-349 033
tailand@goedevissers.nl

Küstlichkeiten | Coastal delicacies
Eisenbahnstr. 42/43
10997 Berlin-Kreuzberg
info@kuestlichkeiten.de

Öffnungszeiten / Opening Times
Thursday 17.00-22.00
Friday 12.00-18.00>
Saturday 10.00-18.00

Von Fischer un syner Fru
Fischladen im Viaduct
Limmatstrasse 231
Bogen 52 Zürich
+41 44 212 52 52
moin@fomfischer.ch

Vismakelaar Poseidon
Viskraam in Groningen
06 53 19 99 42
info@poseidonvis.nl

Dinsdag – vismarkt
Woensdag – Lewenburg
Donderdag – Vinkhuizen
Vrijdag – vismarkt
Zaterdag – vismarkt

Zeeverse Vismarkt Wieringen
Havenkade 1
1779 GT Den Oever
06 129 954 86
info@versevis.nl

Zaterdagochtend van 8.30 tot 12.00 of bestel online via de webshop

Viskraam van de Goede Vissers
Utrecht: elke vrijdag op de biologische Boerenmarkt Vredenburg
Amsterdam: elke zaterdag op de Noordermarkt in de Jordaan

De Streekboer
Leitswei 9 Gorredijk
085 016 0276
info@destreekboer.nl

Organic food for you
Naarderstraat 34
1251 BC Laren NH

Zino Urban Bistro
Zwaanshals 265
3035 KG Rotterdam
010 466 03 03
info@zinourbanbistro.nl

Gimsel Rotterdam
Groene Passage
Mariniersweg 9
3011 NB Rotterdam
010 404 73 42
info@gimselrotterdam.nl

Pension Homeland
Kattenburgerstraat 5
1018 JA Amsterdam
020 723 2550
info@pensionhomeland.nl

Mediametic
Oostelijk havengebied Amsterdam
06 3190 3218
mail@mediametic.net

Op Hodenpijl
Rijksstraatweg 20-22
2636 AX Schipluiden
015 380 18 40

Posse
Veerlaan 13
3072 AN Rotterdam
010 737 1815

Erkend streekproduct, Slow Food Presidium en Werelderfgoed

Oesters met het Waddengoud keurmerk zijn gegarandeerd afkomstig van wilde oesterbanken in de Waddenzee en zijn gevist en verwerkt volgens strikte criteria. Wadvissers die met traditionele vistuigen vissen en zich inzetten voor behoud van hun beroep zijn daarnaast door Slow Food erkent als ‘Presidium’. Dit betekent voor de vissers dat hun visserij onderdeel is van het te beschermen UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.